Belső gyermek – mini oktatósorozat 3.rész

A mini oktatósorozat 1. részében megtudhattad, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy “belső gyermek” vagy “benső gyermek”. (Valahol így, valahol úgy írom, de a kettő ugyanazt jelenti.) Továbbá megismerhetted, hogy milyen hatással van ő rád, miért fontos, hogy magas szinten legyen a kettőtök közötti kapcsolat.

Továbbá azt is megbeszéltük, hogy két feladatod van vele:

  1. A belső gyermek sebeinek begyógyítása
  2. A belső gyermek szükségleteinek kielégítése

A 2. részben az 1. ponttal foglalkoztunk. Tehát megnéztünk néhány alap, gyakorlati technikát, amivel a fájdalmas élményeid élét el tudod venni. Ez segít neked abban, hogy begyógyítsd a múltad sebeit.

Most pedig megyünk tovább és megnézzük együtt, hogyan tudod a benső gyermekeddel lévő kapcsolatodat magasabb szintre emelni.

Ez azért fontos lépés, mert így tudod magadban egyre tágabbra nyitni kreativitásod és örömöd, gyermeki szereteted forrását. Tehát ez segít neked abban, hogy egyre szeretettel telibb és szenvedélyesebb életet élj.

Mint minden gyermek, a benned élő is a figyelmedre és a szeretetedre vágyik

És amíg ezt nem kapja meg, addig durcáskodik, hisztizik és erőt – energiát rabol tőled. Ez miatt mindenképpen jobban jársz, ha foglalkozol az igényeivel, még ha néha túl gyerekesnek, jelentéktelennek is tűnnek.

Sokan rettentően elveszünk a mindennapi “felnőtt életben”

Rengeteg feladatod van biztos neked is. Ott a munkád és ott az egyéb teendők. Ott a párkapcsolat – házasság, család, barátok, esetleg saját gyerekeid, háziállataid, akikről mind-mind gondoskodni kell. Sok esetben magadra sem jut időd, mert egyszerűen nem fér bele a 24 órába.

Vagy azt is érezheted, hogy mások fontosabbak, esetleg meg sem érdemled, hogy legyen pár perced csak magadra, hisz a gyerekeid – párod a mindeneid és az sokkal fontosabb, hogy ők jól legyenek, mert te erős vagy és kibírod.

Megtanultál erősnek lenni és tűrni, mert ilyen az élet. És így szépen egyről a kettőre lekapcsolódtál saját belső erődről.

És ez szomorú.

Azért rossz ezt látni, mert tudom, hogy valójában, a látszat mögött mennyire nagyon nem vagy jól. És azt hiszed, hogy ez a természetes. Pedig nagyon nem.

Mondhatod, hogy: “Könnyű mondani.” És igen, valóban könnyű, de itt nem is ez a lényeg. A lényeg inkább az, hogy hajlandó vagy tenni a saját boldogságodért? Mert cselekedni csak te tudsz, ez csak a te felelősséged, hogy megcsinálod-e, amit mondok vagy sem.

Ha valóban akarod, tudom, hogy meg tudod csinálni amit kérek tőled. Mert én is meg tudtam csinálni és ha nekem sikerült, neked is fog!

Az első lépés, amit meg kell tenned: Önszereteted növelése

Erre van több gyakorlati módszer, de mindennek az alapja az, hogy elkezdesz felelősséget vállalni a saját életedért és elkezded kézbe venni az életed alakulását. Ez azzal jár, hogy elkezdesz úgy tekinteni magadra, hogy te vagy az életedben a legfontosabb személy. (Igen, még a férjednél, a gyerekeidnél és a kutyádnál is fontosabb.)

Tudom, hogy nagyon szereted őket és lehet hogy akár az életed is feláldoznád értük. Viszont lásd be, nekik nem akkor a legjobb, ha te már ilyen korán beledöglesz az életedbe és így egyre szarabbul leszel.

Mikor lesz nekik a legjobb? Mikor tudsz a szeretteidnek a legtöbbet adni?

Csak akkor, ha te jól vagy!

Ha te energiával, erővel, lelkesedéssel, szeretettel vagy tele, csak akkor tudsz nekik is adni.

Remélem most már látod, hogy nekik is az a legjobb, ha megadod magadnak azt a figyelmet, időt, energiát és azt a szeretetet, amire szükséged van. Csak ha neked van, akkor tudsz nekik is adni.

Különben ha nincs, akkor csak tőlük követeled, rabolod el az erőt, energiát és így rombolod a kapcsolataidat.

Ezért mondom, hogy:

LEGYÉL TE MAGADNAK A LEGFONTOSABB.

Ennek a hozzáállásnak a gyakorlatba ültetése az önszereteted alapja.

Ebből a hozzáállásból tudsz csak nemet mondani olyan dolgokra és olyan embereknek, akik rombolnak téged és csak energiát rabolnak tőled.

Ebből a hozzáállásból tud csak megszületni az, hogy hajlandó vagy igent mondani azokra a dolgokra, amikre valójában vágysz. Csak mert megérdemled. Legyen ez akár csak egy apróság is, amit veszel magadnak. Vagy egy fél óra, amit egyedül töltesz csak azért, hogy kicsit nyugiban legyél.

Minél inkább ez a hozzáállás hatja át az életedet és a tetteidet, tehát minél fontosabbá válsz magadnak, és minél többet cselekszel így, annál magasabbra emelkedik az önszereteted, önbecsülésed és önértékelésed.

Ez az alap:

ÚGY DÖNTÖTTEM, ÉN VAGYOK A LEGFONTOSABB MAGAMNAK.

MERT HA ÉN JÓL VAGYOK, HA NEKEM VAN, AKKOR TUDOK ADNI A SZERETTEIMNEK IS EZEKBŐL.

Ha ezt eldöntötted, az azt jelenti, hogy mostantól azoknak a dolgoknak, amik segítenek neked abban, hogy jól legyél, jól érezd magad, kiegyensúlyozott és szeretettel teli állapotban legyél, az első helyre kell kerülniük az életedben. Így kerülsz Te az első helyre a saját életedben.

Ezeknek a programoknak kell először bekerülniük a terveződbe és ezek azok a feladatok, amiket ha esik – ha fúj, ha egód rettentő nagy ellenállást tanúsít, akkor is meg kell csinálnod. Bármi történjék, ezek a legfontosabb és legpriorosabb teendőid.

Itt az alkalom, hogy életed főszereplőjévé válj.

Mert tudod, ha te jól vagy, mindenki jól van körülötted.

Akkor nézzük, hogyan tudsz szeretetet és figyelmet adni benső gyermekednek (Önmagadnak)

Mivel már megtapasztaltad, hogy időtlenül ott él benned a te gyermeki éned, és már látod, hogy mennyire nagyon fontos, hogy te jól legyél, így már semmi sem állhat az utadba, hogy időt tölts benső gyermekeddel.

Ő ezt nagyon igényli is. Mert ha elhanyagolod, akkor hiába gyógyítod be a sebeidet, ő hisztizni fog és rányomja ezt az elégedetlenség érzést az életedre, mert elnyomva érzi magát. És ezért te is sokkal rosszabbul érzed magad.

Egyszerűen ha nem kap rendszeresen teret, akkor te sem lehetsz boldog.

Ezért nincs más dolgod, mint hogy rendszeresen játsz vele.

Ez elsőre furának tűnhet. De kérlek próbáld ki, többször egymás után és tapasztald meg te, a saját bőrödön, hogy milyen csoda is ez.

Tehát legalább heti egyszer, de akár naponta is csinálj olyan tevékenységet, ami gyerekes, amit a gyerekkorodban te szívesen csináltál vagy csináltál volna.

Engedd meg magadnak, hogy időnként lerakd a “komoly felnőtt” álarcot és csak úgy élvezz valamit, játsz, örülj. Ha feljönnek degradáló, lealacsonyító, elnyomó, negatív gondolatok, akkor azokat tedd félre és engedd meg önmagadnak azt, hogy legalább pár pillanatra élvezd az életedet. Csak engedd meg.

Játszhatsz más gyerekekkel is, vagy ha neked van gyereked, vele is. Viszont néha csinálj olyan programot is, ahol csak egyedül vagy, csak benső gyermekeddel vagy és csak vele játsz.

Ez lehet zene, tánc, rajzolgatás, festés, vehetsz magadnak valamilyen játékot, plüss állatot, vagy akár élő állattal is játszhatsz. Építhetsz bunkert vagy hintázhatsz is.

Csinálj egyedül olyan dolgokat, amik belső gyermekednek örömet okoznak.

Ebben az segít neked, ha visszaemlékezel, mi mindent szerettél csinálni gyerekkorodban. Írj ezekből egy listát, majd nézd meg, hogy mi minden van már ebből benne az életedben?

A különböző tételek megjelennek valahol most is a cselekedeteid között?

Ha találsz olyan régi játékot, amit már évek óta nem csináltál, akkor ezt hozd vissza az életedbe (rendszeresen, mindet).

Hetente legalább egyszer fogd ezt a listát és tarts magaddal egy randevút, ahol valami olyan tevékenységed végzel, ami ezen a listán rajta van.

Ezáltal nő játékosságod, örömöd, kreativitásod is. Ráadásul még önszeretetednek is jót tesz. Hisz ezzel bebizonyítod magadnak, hogy szereted magad. Plusz még figyelmet is adsz magadnak.

És amit adsz, azt fogod tapasztalni a külvilágodban is.

Így ha ezt a gyakorlatot kitartóan, rendszeresen végzed, azt fogod tapasztalni, hogy másoktól is egyre több figyelmet és szeretetet kapsz.

Ha nincs tipped, vagy teljesen furának, hülyeségnek tartod ezt az egészet, akkor kezdheted olyan aprósággal is, hogy…

…csak egyedül eltöltesz fél-1 órát. Leülsz egy padra vagy sétálsz egyet és csak úgy vagy. Ekkor ne gondolkozz a napi feladataidon, problémáidon. Csak figyelj magadra vagy csak nézd a faleveleket és “bambulj”. Csak nézd, hogy mi történik a jelenedben. Csak legyél jelen. Ne akarj semmit megoldani, meglátni, csak legyél.

Vagy foghatsz egy kifejtőt és festhetsz vagy egy üres papírt és firkálhatsz.

És ha valami felbukkan, hogy mit csinálnál szívesen, azt akkor rögtön, vagy a következő alkalommal tedd meg.

Figyeld meg, hogy mire is vágysz. (És ezeket írd is fel magadnak, hogy később is fel tudd idézni.)

Néha meg is ajándékozhatod magad

Nem azért, mert valamit megtettél, valami sikerült, vagy fájdalomdíjból. Hanem csak úgy.

Vegyél magadnak valamit (akár pici dolgot is), aminek nincs haszna. Olyat, ami nem kell a mindennapi életedhez, felesleges, csak tetszik neked. Lehet ilyen egy kis dísztárgy, vagy valami játék is.

Én sokszor vettem gumicukrot, vagy művész dolgokat: kifestőket, zsírkrétát, gyerekes matricákat, pici babákat, kulcstartókat. Ami éppen megtetszett nekem.

Viszont ami itt fontos, hogy ne kompenzálásból, hiányból vásárolj, hanem önszeretetből és jutalmazásból ajándékozz magadnak dolgokat. Csak azért, mert szeretnéd és megérdemled.

Ennek bevezetése számomra nagyon felszabadító elményekhez vezetett. Azóta is mindennap játszok és törekszem minden pillanatomat (még a leghétköznapibb és legkomolyabb, pénzkereső feladataimat is) játékként megélni. Ezáltal egyre többször tudom megtapasztalni gyermeki énem határtalanságát, kockázatvállalását, bátorságát és tiszta szeretetét.

FONTOS:

Mivel ez egy kulcsfontosságú lépés és nagy, pozitív változásokat tud hozni az életedbe, így egód és védekezési mechanizmusaid valószínűleg megpróbálnak az utadba állni.

Ezért nem meglepő, ha hirtelen közbe jön valami, ami miatt el kell halasztanod a randevúdat önmagaddal vagy elfelejted, nem lesz hozzá kedved, kifogásokat keresel, hülyeségnek tartod, stb. Lehet itt bármi, ami meghiúsítja azt, hogy időt tölts magaddal. Ezért ne higgy a saját érzéseidnek és gondolataidnak sem, csak csináld meg.

Az is lehet, hogy az első pár alkalom nem fog túl jól esni neked. Ekkor ez egy olyan jel a számodra, hogy folytatnod kell tovább, mivel nagyon nagy szükséged van erre a gyakorlatra.

Bármi is próbáljon eltántorítani: Csináld kitartóan és egyre jobban fogod magad érezni. Mert csak a cselekvéssel tudsz feljebb lépni az életedben.

Ez volt az oktató sorozat utolsó része. Ha bármilyen kérdésed, gondolatod van, vagy elakadtál bármelyik résznél, küldj bátran emailt a hello@alkosdmegonmagad.hu email címre.

Sosem vagy egyedül.

Köszönöm, hogy közösen járjuk az önismeret útját. <3

Csodás élményeket kívánok neked.

Hálás Szeretettel:
Hajabács Klára