Belső gyermek – mini oktatósorozat 2. rész

A mini oktatósorozat 1. részében megtudhattad, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy “belső gyermek” vagy “benső gyermek”. (Valahol így, valahol úgy írom, de a kettő ugyanazt jelenti.) Továbbá megismerhetted, hogy milyen hatással van ő rád, miért fontos, hogy magas szinten legyen a kettőtök közötti kapcsolat.

Továbbá azt is megbeszéltük, hogy két feladatod van vele:

  1. A belső gyermek sebeinek begyógyítása
  2. A belső gyermek szükségleteinek kielégítése

Most ebből az 1. ponttal fogunk foglalkozni. Tehát megnézünk itt néhány alap technikát, amivel a fájdalmas élményeid élét el tudod venni. Ez segít neked abban, hogy begyógyítsd a múltad sebeit.

Miért van szükség arra, hogy begyógyítsd a sebeidet?

Ez egy fontos lépés, mivel a múltban megtapasztalt nagyobb félelmek, rettegések és fájdalmak még a jelenlegi életedre is nagy (és negatív) hatást gyakorolnak. Ezek begyógyítása nélkül hiába adsz benső gyermekednek elég figyelmet és szeretetet, attól még ugyanúgy hisztizni fog, ha te vagy a külvilág belenyúl az egyik tátongó, fájó sebébe.

Ha nem kezeled és nem teszed rendbe magadban fájó emlékeidet, akkor gyakorlatilag a külvilágban történt dolgok rángatnak dróton téged. Így aztán nehéz a saját életedet élni.

Lehet veled is megtörtént már olyan is, hogy valaki, akár jó szándékból mondott neked valamit, amire látszólagos ok nélkül felhúztad magad. Amikor ez megtörténik, olyankor is ösztönös erőből, sokszor gyermeki hisztiből történő reakció kerül felszínre. Ez akár odáig is elfajulhatott, hogy napokig hisztizhettél vagy sértődött állapotban lehettél. Az ilyen helyzetek általában mind ide sorolhatóak.

De mivel elmondhatjuk, hogy minden felnőttkori sérelmednek, fájdalmadnak, negatív érzésednek a gyerekkorodban van a gyökere, ez által gyakorlatilag minden, ami rosszul esik önmagadtól vagy a külvilágtól, ide sorolható. Ezért belső gyermeked gyógyításával gyógyítod a jelenbeli negatív, visszahúzó, kellemetlen és idegesítő helyzeteket is.

Én nem szeretek marionett bábuként élni. Inkább felelősséget vállalok és kezembe veszem a saját reakcióim feletti hatalmamat és saját döntéseket hozok az automatikus reakciók helyett.

A gyökérprobléma, a beakadás rendberakásával az erre épülő problémák is helyre rakódnak

Ehhez a következő lépésekre van szükség:

  1. A sebek feltérképezése
  2. A sebek begyógyítása

A sebek feltérképezése

A múltad feltérképezését alapvetően két úton teheted meg.

1. Először ránézhetsz általánosan is az életedre, hogy mi minden történt veled az évek során.

Vegyél magadhoz egy papírt és írd össze azokat az eseményeket, amik bármilyen fájdalmat okoztak neked és emlékszel rájuk.

Írd össze azokat az embereket is, akik megbántottak, megsértettek, fájdalmat okoztak neked valamivel. (Köztük saját magad is.)

Ez a lista előbb utóbb véget ér, viszont ez nem jelenti azt, hogy ennyi az összes begyógyítandó sebed.

2. A többi “menet közben”, az életed megélése során tükörként lépésről – lépésre fel fog bukkanni, amiket minél hamarabb érdemes észrevenni és rendezni.

Ezek nem úgy bukkannak fel, hogy rögtön látod, milyen múltbéli eseményből ágazik ki a jelenlegi szituáció. (Tehát mi a valódi oka.) Ezt csak sok gyakorlással lehet egyedül (vagy néha még akkor sem) felderíteni, mert egód és védekező mechanizmusaid elrejtik előled az igazságokat.

Sokszor olyan játékot is játszhat egód veled, hogy mutat egy okot. Rájösz valamire, és mivel azt hiszed, tudod a probléma okát, nem keresed tovább és nem is kérsz segítséget. Hisz minek, pontosan jól ismered már. Aztán elkezded rendbe rakni a felfedezett látszólagos gyökérproblémát, de nincs haszna. Nincs változás. Ugyanúgy fáj, ugyanúgy visszatér a jelenedbe a probléma.

Nem történik semmilyen változás, pedig mennyit dolgoztál vele.

Ha ilyen megtörténik veled, tudd, hogy egód valahol bevitt téged a málnásba. Vagy nem is az az ok, amit te annak hiszel, vagy ez az egész csak részeredmény. Esetleg az is lehet, nem megfelelően álltál neki a probléma okának helyretételéhez.

Így amikor beleütközöl a jelenben egy olyan eseménybe, ami kiveri nálad a biztosítékot, érdemes egy külső, objektív személyt (lehetőleg szakembert) is bevonni a folyamatba és őt kérni, segítsen neked a valódi ok tisztánlátásában.

Mert a jelenben tapasztalt események mind csak okozatok, amik múltadban gyökereznek.

ÉS CSAK EGY KÜLSŐ, OBJEKTÍV SZEMLÉLŐ TUD SEGÍTENI ABBAN, HOGY ÁTLÁSS EGÓD SZÖVEVÉNYES HÁLÓJÁN.

A sebek begyógyítása

Amikor eszedbe jut vagy előbukkan egy ilyen esemény a múltból, ami fájdalmat okoz, akkor első körben érdemes az érzéseidet rendbe rakni az adott szituációval és a benne lévő szereplőkkel, köztük saját magaddal is.

Rendezd érzéseidet

Az 5 érzelmi lépcső módszerével tudod leghatékonyabban és leggyorsabban megvalósítani a saját érzelmeid rendezését (eseménnyel és emberekkel kapcsolatos érzéseidet is). Erről már itt írtam korábban. Minél többet gyakorlod ezt a módszert, annál könnyebben és gyorsabban tudod elvégezni.

Ez a módszer végigvezet téged az elfogadás – megbocsátás – elengedés – szeretet – hála szintjein. Ezzel felszabadíthatod önmagadban a negatív érzésekbe fektetett rengeteg energiát, ami igazán pozitív és felemelő érzés.

Ha ez elsőre nem megy 100%-ra, akkor ne aggódj. Folytasd a következő módszerrel, majd ha utána még mindig érzel haragot-dühöt vagy más negatív érzést magad vagy mások iránt, akkor térj még vissza az 5 érzelmi lépcsőhöz és addig csináld a lépéseket, amíg el tudsz jutni a hála állapotáig.

Fontos, hogy a lépések egymással nem felcserélhetőek. Tehát ha például nem tudsz elengedni, akkor valószínűleg az előző lépéseket még nem valósítottad meg önmagadban.

A módszer itt részletesen le van írva. Így ide kattintva már olvashatod és gyakorolhatod is.

Az előző módszer kiegészítése:
Írd át a múltad egy vizualizációs módszer segítségével

Egy nyugodt időpontban és helyszínen vegyél néhány mély levegőt. Döntsd el, hogy most megnyugszol és csak a benső gyermekeddel foglalkozol.

Ha nehezen nyugszol le, elég ha pár percig figyelsz a légzésedre és csak arra. Ez a folytonos ismétlődő ciklus és a fókuszált állapot lenyugtatja a gondolataidat és az idegrendszeredet. (Nem kell mély meditációs állapotba kerülnöd, de legyél minél ellazultabb, békésebb és nyugodtabb.)

Amikor már egy nyugodt, békés állapotba kerültél, képzeld magad elé azt az eseményt, amit most gyógyítani akarsz magadban, de úgy, hogy te egy külső szemlélő vagy. Tehát nem te érzed azokat az érzéseket, nem veled történnek ott a dolgok.

Mintha a jelenlegi éneddel időt utaznál és oda mennél arra a helyre és időbe, ahol ez történt.

(Azért jó, ha megcsináltad erre már az 5 érzelmi lépcsőt, mert így a mások iránt érzett felesleges negatív érzéseket már tisztábban látod, esetleg el is engedted, így most már semlegesebben tudsz ebbe a szituációba kerülni. Viszont ez a módszer a megbocsátást és elengedést is támogatja, szóval az sem gond, ha ez után csinálod az 5 érzelmi lépcső módszert.)

Ekkor képzeld el, hogy te, mint egy másik jelenlévő felnőtt ember (tehát a jelenlegi éned), megvéded, megszeretgeted, figyelmet adsz annak a bántott, megsértett gyereknek. Viselkedj úgy, hogy a gyerek a te jelenléted miatt már ne sérüljön.

Ne hagyd, hogy megtörténjen az a dolog, ami a sérülést okozta vagy ott helyben kezeld le benne, beszéld meg vele.

Elmondhatod például neki azt, hogy mennyire szereted, rád számíthat, mindig vele leszel.

Tehát felnőttként kezeld ezt a gyermeket szeretettel. Ne büntesd, ne véleményezd, ne ítéld el őt. Csak add meg neki azt, amire szükséged volt akkor.

Mondok egy példát:

A minap előjött bennem egy gyerekkori emlék, ami miatt még azóta is félelmet érzek a sötétben. Még mai napig sem tudom, hogy pontosan mi történt ott és akkor, viszont ez nem is számít. Arra emlékszem, hogy teljesen ilyedten, a fejemre húzott takaróval feküdtem az ágyamban, mert féltem a sötétben valamitől.

Egy ilyen vizualizációval visszamentem ehhez a történéshez és azt képzeltem el, hogy felnőttként befeküdtem az mellé a kislány mellé és átöleltem, megnyugtattam, hogy nincs mitől félnie. Én itt vagyok és biztonságban van. És közben éreztem, hogy a kislány megnyugszik, átölel és békében elalszik.

Ez a gyakorlat már abban a pillanatban is segített nekem, hogy a jelen helyzetben lévő félelmem eltűnjön. És ezt addig csináltam, amíg ez a félelem teljes mértékben elmúlt belőlem.

Mert ha az a kislány már nem fél, akkor én sem félek. Mert amit most érzek, az az ő akkori félelme.

Én így mentem végig az összes fájó gyermekkori emlékemen és gyógyítottam be sorban a sebeimet.

Tehát a vizualizációdban te is viselkedj úgy, ahogy akkor annak a kisgyereknek szüksége lett volna ahhoz, hogy ne sérüljön meg. Ha kell öleld meg, ha kell védd meg, ha kell adj neki biztonságot vagy csak tölts vele időt, játszatok. Bármit, amire neki szüksége volt akkor és valamiért nem kapta meg.

És ezáltal azt fogod észrevenni, hogy a jelenlegi életed is egyre több szeretettel, figyelemmel és biztonsággal lesz tele. (Vagy épp azzal, amit te adsz ott magadnak.)

Ez a vizualizációs módszer feltölti a múltban lévő hiányokat. Így bár emlékszel arra, hogy mi történt valójában, de ha kitartóan csinálod, elmúlik a benne lévő fájdalom. Így begyógyul a sebed. Ennek eredménye pedig a felszabadultabb élet.

Most már két eszköz is van a kezedben, amivel begyógyíthatod életed legnagyobb sebeit is. Ne ess kétségbe, ha ez elsőre nem működik, mert sok évig tartogatott mély sérelmeket több ideig tarthat begyógyítani. Így csináld ezeket a gyakorlatokat kitartóan, ha kell naponta addig, amíg már tényleg eljutsz legalább a szeretet állapotába.

A következő részben arra adok pár tippet, hogy hogyan tudod a jelenben harmonizálni a kapcsolatodat belső gyermekeddel és megadni neki azt a figyelmet, szeretetet és törődést, amire vágyik. Ezáltal, vele összekapcsolódva egy sokkal játékosabb, kreatívabb szemléletre tehetsz szert.

Tarts holnap is velem.

Csodás élményeket és gyógyulásokat kívánok neked.

Hálás Szeretettel:
Hajabács Klára