blogbejegyzés:

Azok a fránya védekezési mechanizmusok

Festővé alkotom magam – 2. rész

Veled is megesett már, hogy kitűztél egy célt, elhatároztál valamit, de aztán:

– hirtelen minden ellened lett?

– közbe jöttek dolgok?

– nem volt időd?

– elfelejtetted?

– elmúlt a lelkesedés, a motiváció?

– halogattad a feladatokat?

– hirtelen nehézkes lett, nyűggé vált?

– vagy bármi más, aminek következtében végül nem tetted meg, amit nem is olyan rég nagyon akartál?

Ha tovább olvasol, akkor találsz pár tippet, hogy mit tehetsz ilyenkor, hogy mégis közelebb kerülj a célodhoz.

De még ez előtt nézzük együtt meg, hogy mi is történik ilyenkor:

 • Kitűztél egy célt, feltöltötted azt pozitív érzésekkel.
 • Hoztál egy határozott döntést.
 • Elkezdted megcselekedni a lépéseket.

Cél – döntés – cselekvés. Szuper, elindultál, úton vagy.

Aztán egy idő után valahol elmegy a fókusz. Elfelejted, hogy mennyire is akartad a célod, elmúlik a motiváció, hirtelen nyűggé válik minden cselekvés. Elkezded halogatni a feladatokat, jönnek a kifogások és a környezet is csak abban támogat, hogy hogyan ne érd el, amit kitűztél magad elé.

Ilyenkor bekapcsolnak a védekezési mechanizmusok.

Mi az, hogy védekezési mechanizmus?

A védekezési mechanizmusok arra valók, hogy megvédjenek téged a veszélyes helyzetektől, a veszélytől.

Amikor még pici baba voltál, nem éreztél félelmet. Nem tudtál még különbséget tenni jó és rossz dolgok között. Aztán ahogy tapasztaltad meg az életedet, a külső impulzusok és a saját tapasztalataid alakítottak téged:

 • Megtanultad, hogy mi az, ami jó, amikor jól érzed magad, ami kényelmes.
 • Megtanultad azt is, hogy mi az ami fáj, ami kellemetlen, ami kényelmetlen, ami rossz.
 • Megtanulhattad azt is, hogy ha új dologba kezdesz bele, akkor az kudarchoz vezethet. Ezért esetleg büntetés is járhatott.
 • Megtapasztalhattad már nagyon korán, hogy ha számodra ismeretlen dologba kezdesz bele, akkor az veszélyes, mert nem tudod előre, hogy mi fog történni. Egyszerűen nem biztonságos, fájhat, vereséget szenvedhetsz, pofont kaphatsz az élettől.

A védekezési mechanizmusaid pedig biztonságban akarnak téged tudni. Védenek, védelmeznek. Nem akarják, hogy újra ilyen élményeket élj át.

Ők csak jót akarnak neked, de épp ezzel hátráltatnak is a fejlődésedben.

Hogyan hátráltatnak téged a fejlődésedben?

A probléma ott van, hogy minden új dolog egy komfortzónán kívüli dolog. Ha nem az, akkor az nem új, az megszokott pálya, járt út. Tehát ha új dolgot akarsz tanulni, olyan célt tűztél ki magad elé, amit még sose értél el, akkor bizony kell vállalni a veszélyt, a kockázatot és ki kell lépni a megszokott kis burokból.

Ez azzal is jár, hogy nem mindig lesz könnyű, nem mindig lesz kényelmes és kellemes megtenni az aktuális feladatot. Ezért van, hogy minden új dolognál előbújnak a védekezési mechanizmusok, amik le akarnak téged beszélni arról, hogy elérd a célod, mert úgy maradsz biztonságban.

Ez sokszor nem is könnyen észrevehető. Még ha már egy ideje az önismeret útját járod is, még úgyis okozhatnak a védekezési mechanizmusaid meglepetéseket.

Mint ahogy nekem is, én is az ő csapdájukba estem az elmúlt pár hétben. Nekik hála csak csekély fejlődést értem el festővé válásom kapcsán. Egyszerűen nem rajzoltam, festettem egy képet sem. Jöttek nálam is a kifogások. Hol az időre, hol a fáradtságra, hol más dologra fogtam, hogy éppen miért nem foglalkozok a témával.

Mindig van más teendő. Van ami sürgősebb, ami hirtelen betoppan, ami az utadat állja. Vagy ha éppen ráérsz, akkor jön az az érzés, hogy nincs kedved. Mindegy mi jön közbe.

Viszont, ha engedsz nekik, akkor nincs további fejlődés!

Mi van, ha nem újítasz, nem cselekedsz?

Ha foglalkozol önismerettel és igyekszel fejleszteni magadat, akkor ez azzal jár, hogy elkezd változni a személyiséged. Elkezd kitágulni a tudatod és így szükséged lesz arra, hogy új utakra lépj. Szükséged lesz arra, hogy új dolgokba kezdj bele, új célokat tűzz ki, mert egyszerűen nem tesz boldoggá a régi életed. Új világot akarsz magadnak. Sőt, valószínűleg önismerettel is azért foglalkozol, hogy változtass az életeden, mert ami van, az már nem elégít ki.

Mivel nem cselekszel, egyre rosszabbul érzed magad, mert például nő a bűntudatod, hogy miért nem vagy képes lépni és ezzel rombolod az önbecsülésedet is.

Tehát nem maradhat minden úgy, ahogy van, mert akkor egy lefelé tartó spirálba lépsz be és minden nappal egyre rosszabbul leszel. Nincs egy helyben állás. Vagy építesz, vagy rombolsz.

Komfortos változás? Ugye te is érzed itt az ellentétet?

Akarsz változni, változtatni. De ez nem megy úgy, hogy ugyanabban a kényelmes életben maradsz és a megszokott dolgaidat csinálod. Ha egy olyan célt akarsz elérni, amit még sosem, azt nem tudod a már megszerzett tudásoddal, a begyakorolt eszközeiddel, a megszokott gondolataiddal és cselekedeteiddel elérni. Fejlődni, újítani kell.

Ez nem csak azt jelenti, hogy elmész egy tanfolyamra, vagy elolvasol pár online anyagot. A gyakorlatba kell ültetned a megszerzett a tudásodat. Bele kell lépned az adott szituációkba. Akkor is, ha nincs hozzá kedved, ha kényelmetlen, ha kellemetlen vagy ha teljesen ki kell lépned a komfort zónádból és ez miatt nagyon parázol.

A változás nem kényelmes és nem biztonságos, ettől változás.

A te döntésed:

Valóban el akarod érni a célod?

Mert akkor bizony szembe kell menni a védekezési mechanizmusoknak és a kényelmes életnek. Meg kell cselekedni, ami szükséges a célod eléréséhez.

Mit tehetsz ilyenkor?
 • Emlékeztesd magad, hogy mi a cél. Mindig legyen előtted a pozitív jövőképed.
 • Dönts újra, dönts minden pillanatban a célod mellett.
 • Cselekedj, függetlenül az érzéseidtől. Cselekedj akkor is, ha félsz, ha kellemetlen vagy kényelmetlen.
 • Növeld a mentális és érzelmi önfegyelmedet.
 • Mondogass megerősítő mondatokat, amik például bátorítanak, motiválnak téged vagy erősítik a jövőképedet.
 • Növeld az önszereteted és az önmagadba vetett hitedet.

A listát a végtelenségig lehetne folytatni.

Ami a legtöbb motivációt, bátorságot, önbecsülést, hitet adja az maga a cselekvés. Ami által átléped a korlátaid. Minden egyes korlátod átlépésével, amivel célirányosan haladsz, erősödsz, növeled magad, jobbítod életedet.

Úgyhogy hajrá!

Sikeres cselekvést kívánok! Én is rögtön neki látok a művészkedésnek és gőzerővel folytatom a projektet.

Ha bármi kérdésed van, írd meg hozzászólásban vagy emailben a hello@alkosdmegonmagad.hu – ra.

Szeretettel és Hálával:
Hajabács Klára

Vége

Olvasnál még hasonlókat?

Ha még nem vagy feliratkozva a hírlevelemre, tedd meg most!

Miért? Mert ezekbe az e-mailekbe nem a máshol megszokott sablon tartalmak kerülnek.
Olyan dolgokat találsz bennük, amiket sem a blogon, sem más felületeken nem publikálok.
Nálam alap, hogy a feliratkozóim elsők között értesülnek minden újdonságról.
A spam-et elvből nem küldök, mivel én sem szeretem. Helyette időnként apró ajándékokat csempészek az e-mailekbe, ezért érdemes mindig végig olvasnod őket.

Ha ez így szimpi, csatlakozz ennek a mini űrlapnak a kitöltésével:

A feliratkozom gombra kattintással hozzájárulsz a megadott adataid biztonságos kezeléséhez az adatkezelési tájékoztatóban leírtak szerint.
ALKOSD MEG ÖNMAGAD

Sikeres feliratkozás!

Gratulálok és üdv a belső körben!

Az első e-mail perceken belül meg kell hogy érkezzen a megadott e-mail címedre. Kérlek olvasd át. Szükség esetén nézd meg a promóciók/spam és hasonló mappákat is.