blogbejegyzés:

Így írd felül a régi hitrendszereidet és változtass az életeden

Megesett már veled is az, hogy jött egy erős felismerésed, de nem tudtad, mit kezdj vele?

Ráláttál valamire önmagadban, de nem tudtad, hogyan változtasd ezt meg?

Vagy örülsz egy-egy felismerésnek napokig – hetekig, megjött a felszabadulás érzés, úgy érzed, megvan a szentgrál, de aztán mégsem történik meg a kívánt változás és újra meg újra ugyanazt a szituációt vonzod be?

Sokan kereső üzemmódban élik az életüket.

Keresik a válaszokat az életükben, a múltjukban, hogy mi miért következett be.

Ennek következtében olvasnak rengeteg ezzel kapcsolatos írást, könyvet, gyűjtik az információkat.

Kereső munkájuknak köszönhetően valószínűleg út közben rá is látnak felszabadító, vagy néha fájdalmas belső beakadásokra, gátakra. Ezáltal megjön a felismerés: Hát ezért történt. Itt van az ok, látom.

Aztán itt sokszor kiszabadulnak az érzések, a könnyek, esetleg a könnyes nevetés is. Felszabadul, ami ott a mélyben el volt nyomva idáig. Megjön a megértés.

Majd élik tovább az életüket, és előjön újra, ugyanaz a szituáció. Ekkor már kezd gyanússá válni a dolog és felmerül a következő kérdés: Talán még sem az miatt történt? Talán valami más az oka?

És elkezdenek kutatni tovább. Majd megint jön egy felismerés, és azt érzik: na most már biztosan megvan a szentgrál, EZ AZ!!!

De ezután sem történik meg a kívánt változás...

…és ezáltal nem történik meg a kívánt megértés sem. És a kereső ember még mindig a keresésben él tovább, úgy érzi válaszok nélkül.

Ez odáig “elfajulhat”, hogy rengeteg mindent lát emberünk a múltjában, rengeteg mindent ért, tud. És mégis keres tovább. Keresi azt a felismerést, ami majd gyökerestül megváltoztatja az életét, de már egyik felismerés sem elég kielégítő. Már egyik felismerés sem okoz örömöt, sem felszabadulást. És egyre inkább bizonytalanabbá, reménytelenebbé, kétségbeesettebbé válik. Egyszerre érzi, hogy mindent tud, de érzi, hogy ezzel nem megy semmire sem. Egyre inkább csökken az önbizalma, önszeretete és önértékelése. És egyre inkább azt érzi és látja, innen nincs kiút, nincs menekvés. Hiába kutat, ás le a mélyre, nem történik változás.

Így végül levonja következtetését: Ilyen vagyok. Ez a sorsom.

És beletörődik: Nem lehet változni és változtatni, mert ő már mindent megtett, de nem sikerült. Pedig ő egyáltalán nem így szeretne élni, nem ilyen szeretne lenni, de “ez van, ezt kell szeretni”.

Ekkor már lehet a keresést is feladja. Felad minden próbálkozást, mert elveszett a remény és azt érzi, az eddigi munkája mind felesleges volt, mert nincs semmilyen eredmény.

De nem kell, hogy Te is így végezd, mint Ő. Csak alkalmazd a gyakorlatban azokat a gondolatokat, amiket itt leírok neked.

#1. buktató: TÚLZOTT KERESÉS

Aki élete nagy részében kereső üzemmódban van, az rengeteg információt halmoz fel, de alapvetően nem kezd velük semmit. Mivel a felismerései gyakorlatba ültetése helyett keresi tovább a válaszokat. Cselekvés helyett keres tovább, így végig a problémáira összpontosít és nem hogy javítaná, csökkentené ezt, de inkább még felduzzasztja, növeli. Mivel ahová figyelsz, oda rakod az energiádat és az energia táplál. Tehát ha túl sok időt és figyelmet, tehát energiát fektetsz a problémáid okainak kikutatásába, azzal, mivel a problémáidon van a figyelmed, tovább növeled a problémádat, de nem jutsz közelebb ahhoz, hogy kigyere belőle.

Persze kell, hogy lásd a problémád gyökerét. Ezért a tréningeken is azt csinálom, hogy először közösen megkeressük a probléma gyökerét. De ezt a lehető legrövidebb idő alatt tesszük, hogy minél hamarabb rátérhessünk a megoldásra és a valódi változtatásra.

#2. buktató: RÖGTÖN MINDENT AKARSZ TUDNI

Nem szükséges, hogy az önismereti utad legelején tisztánlásd az egész múltad. Ahogy fejlődsz, ahogy haladsz, ahogy tágul a tudatod és így egyre több és mélyebb információt tudsz befogadni, úgy tudsz egyre több mindent megérteni is. Így már ebből is láthatod, hogy ha csak keresel, de ebből semmit nem ültetsz a gyakorlatba, úgy folyamatosan határokba fogsz ütközni. Ezeket a határokat csak a gyakorlatba ültetett felismerések tudják tágítani.

Így a múlt kutatása nem egy egyszeri feladat, hanem ez az egész egy ciklikus folyamat: rálátsz valamire → gyakorlatba ülteted, megfejlődöd → szintet lépsz → ezen az új szinten újra rálátsz valamire → majd ezt újra megfejlődöd → …

Ahogy látod, ha már az elején megakadsz a keresésnél, gyakorlatilag megakadsz az első lépésnél és nem haladsz semmit, sőt, inkább mélyül a probléma és egyre nehezebb lesz belőle kimászni.

#3. buktató: NEM KÉRSZ SEGÍTSÉGET

Lehet jött egy szuperszónikus felismerésed. De mi van, ha csak az egód akarja ezt a képet mutatni és elhitetni veled, hogy megvan a gyökér probléma? Mi van, ha egy olyan felismerést akarsz épp a gyakorlatba ültetni, ami egyébként a vágyott életedtől hátráltat? Mi van, ha a nem megfelelő konklúziót vontad le a történésekből?

Egy külső szemlélő, aki egyben támogató közeged is (így ő is azt szeretné, hogy haladj előre és ebben segít), ilyenre sokkal könnyebben fel tudja hívni a figyelmed.

A jó időben feltett megfelelő kérdéseknek “varázserejük” van, amivel le lehet hullajtani az egó által észrevétlenül felaggatott hazugság lepleket.

Egyedül szinte lehetetlen tisztánlátni a saját életedet. Így nagyban megkönnyíti a fejlődésedet és a haladásodat, ha a múltad kutatásában, illetve felismeréseid kezelésében kérsz segítséget.

#4. buktató: BEPÁNIKOLSZ ÉS LEÁLLÍTOD MAGAD, HA ÉPP SZINTET LÉPTÉL

Amikor már az úton haladsz, akkor is lesznek olyan időszakok, amikor azt érzed, nem tudsz semmit és azt, hogy az eddigi munkád felesleges volt és nem látsz semmilyen változást az életedben.

Ekkor érdemes megint megkérdőjelezni ezeket a gondolatokat. Tényleg így van? Tényleg nem változtam és nem változott semmi? Objektívan összegezz picit. Mit látsz?

Mivel az önismeret egy spirál formájában egyre inkább táguló folyamat, így érezheted azt, hogy körbe körbe haladsz. Mindig amikor a spirál új szintjére érünk, szintet léptünk, akkor az azt jelenti, hogy az eddig megszerzett tudásod, tapasztalatod nem elég a jelenlegi szinthez. Ekkor jön az a tipikus érzés: Én semmit sem tudok. Én nem vagyok elég.

De ez nem igaz! Rengeteg mindent tudsz már most is, csak az új szint miatt most a már megszerzett tudásodat mélyíteni, bővíteni, tovább fejleszteni kell, hogy meg tudd lépni a következő szint akadályait.

Pont úgy, mint egy játékban. Hiába szereztél meg az előző körben szuper fegyvereket, a kövi körben tovább kell fejlesztened az eszköztáradat és a karakteredet, hogy az új, erősebb ellenségeket is le tudd győzni. És ahhoz, hogy ezt megtedd, haladni kell előre. Ha visszafordulsz, vagy megállsz, akkor a játék elejére kerülsz vissza.

Így ha ezt tapasztalod, ünnepeld meg a szintlépést és haladj tovább előre. Nem reménytelen a helyzet, csak mindig van hová fejlődni és mélyíteni a tudásod.

#5. buktató: HIÁBA ROMBOLTAD LE A RÉGIT, NEM TŰZTÉL KI HELYETTE CÉLT

Ez az egyik legfontosabb dolog, amit mindenképpen tegyél meg, ha van egy új felismerésed.

Amikor rálátsz egy régi mintára, egy beakadásra, elavult hitrendszerre vagy bármire, ami valamilyen formában nem támogat téged, rögtön egy szintig már le is romboltad azt. Ez már nagyrészt rombolás, azért is érzed azt a fájdalmat vagy épp örömöt, amit ilyenkor tapasztalsz. Így ez minden alkalommal egy kis egó-halál.

Viszont csak úgy lesz teljes ez a kör, hogy ha egyben újjászületéssé is alakítod. Ezt pedig úgy tudod megtenni, ha minél hamarabb kitalálod, megfogalmazod, leírod: mit szeretnék helyette?

Sokan abba a csapdába esnek, hogy elkezdenek örömtáncot járni a felismeréssel kapcsolatban, hogy milyen nagyszerűek ők, hogy erre rájöttek. Majd elkezdenek gondolkodni, agyalni azon, hogy mit kéne tenni, közben elbizonytalanodnak, stb és ez az egész egy szinte végtelen agyalásba csap át. Így nem születik meg a végső döntés, hogy: Oké, tudom mit nem akarok, de akkor mi legyen helyette?

Így ha rálátsz bármire, amit át akarsz írni magadban, az első dolog, hogy meghatározod a célt, tehát azt, hogy mit akarsz és ez mellett döntést hozol és el is köteleződsz döntésed mellett, felelősséget vállalva önmagadért és a vágyadért.

Ez után pedig már csak a gyakorlatba ültetés következik a céltudatos cselekvés és gondolkodás által.

#6. buktató: NEM ÜLTETED A GYAKORLATBA

Az 5. pont mellett ez az, ami nélkül még biztosan nem történik változás.

Mert hiába van segítséged, hiába vannak szuper felismeréseid, hiába hoztál döntéseket, tűztél ki célokat és látod tisztán az egész életedet. Ha ezt az egész tudást nem ülteted a gyakorlatba, nem történik változás.

Ekkor nem magát a felismerést kell a gyakorlatba ültetned, mert az még legtöbbször a problémáról szól. Ehelyett kezd el mihamarabb a célod (amit akarsz “helyette”) megvalósítását, minden szinten.

Így a célodat építve írhatsz megerősítő mondatokat, vizualizálhatsz, kipakolhatod a célod a szemed elé, hogy folyton lásd és így a fókuszodban, a figyelmedben tartsd. Ismételd, olvasd át rendszeresen, hogy mit akarsz. Ez a mentális szint, a célodat hozd be a jelenedbe a gondolataid és figyelmed által.

Az érzelmi szinten kezdj el a céljaiddal összhangban érezni. Tehát ha például egy szerelemmel teli párkapcsolat a célod, akkor érezd, hogy már életed szerelme melletted van, függetlenül attól, hogy mi van a valóságodban. Vagy ha például határozott akarsz lenni, akkor tudatosan erősítsd magadban az erő, a határozottság, a magabiztosság érzését, stb.

A fizikai szinten pedig kezdj el a céloddal összhangban cselekedni. Kezdj el úgy viselkedni, mint aki már elérte a célját. Például ha magabiztos akarsz lenni, cselekedj úgy, mintha már magabiztos lennél.Illetve kezd el megvalósítani a célodat, tegyél érte a fizikai világban lépéseket, amik a céljaidat támogatják.

Amikor pedig válaszút elé érkezel, dönts az szerint, hogy melyik építi leginkább a célodat?

#7. buktató: ELINDUL A VÁLTOZÁS, DE MEGIJEDSZ TŐLE ÉS VISSZAHÍVOD A RÉGIT

Egy új cél mindig komfortzóna tágító hatású, így előjöhetnek tisztulós fizikai tünetek, vagy fura fizikai érzetek, miközben a tested épp alakul át az új céljaid szerint (transzmutálódsz, magasabb rezgésszintbe lépsz). Illetve elő jöhetnek félelmek, gyomorgörcsös lehetsz és mindenféle egós védekezési mechanizmus is előtérbe kerülhet (halogatás, “elfelejtettem”, “nincs időm”, “közbejött valami”, …). Ekkor nagyon fontos, hogy kitartasz célod mellett? Vagy engedsz védekezési mechanizmusaidnak és feladva vágyaidat visszarendeződsz a régi rendszeredbe.

Ha visszarendződsz, akkor azzal visszahozod a régi mintákat és nem hogy nem történik változás, de a bűntudat miatt még mélyebbre süllyedhetsz. Így igen fontos, hogy a félelmeid ellenére is tovább haladj és ne visszarendeződj, hanem kialakítsd az új Rendedet, ami előre visz.

Ebben az segít téged, ha tudatosan figyelsz magadra és amint rajtakapod magad, hogy szabotálod a célod megvalósulását, változtatsz hozzáállásodon és viselkedéseden.

Ezen kívül pedig a támogató, szeretettel teli, felemelő közösség, és/vagy egy mentor jelenléte az, ami ki tud emelni az ilyenkor jelen lévő káoszból és a helyes irányba tud állítani.

Végignéztük tehát a 7 fő buktatót, ami akadályozza a változásodat.

Ez alapján láthatod, hogy hol van éppen elakadásod vagy melyik pont az, amin jelenleg nem tudsz túllendülni.

Nem ciki az, ha segítséget kérsz. Ahogy láthattad is, természetes védekezési működéseinkből adódóan egyedül vagy nem megy, vagy sokkal-sokkal lassabban, több felesleges plusz körrel megy az új életed kiépítése, mint támogató segítőiddel együtt.

Így ha bármilyen kérdésed van, ne habozz feltenni a hello@alkosdmegonmagad.hu email címen vagy a Facebook csoportomban.

Vagy ha intenzívebb haladásra vágysz, hogy minél gyorsabban elérd vágyott, boldog, tartalmas életedet, jelentkezz be online tréningemre, ahol minden szükséges információt és támogatást megkapsz  tőlem.

Vége

Olvasnál még hasonlókat?

Ha még nem vagy feliratkozva a hírlevelemre, tedd meg most!

Miért? Mert ezekbe az e-mailekbe nem a máshol megszokott sablon tartalmak kerülnek.
Olyan dolgokat találsz bennük, amiket sem a blogon, sem más felületeken nem publikálok.
Nálam alap, hogy a feliratkozóim elsők között értesülnek minden újdonságról.
A spam-et elvből nem küldök, mivel én sem szeretem. Helyette időnként apró ajándékokat csempészek az e-mailekbe, ezért érdemes mindig végig olvasnod őket.

Ha ez így szimpi, csatlakozz ennek a mini űrlapnak a kitöltésével:

A feliratkozom gombra kattintással hozzájárulsz a megadott adataid biztonságos kezeléséhez az adatkezelési tájékoztatóban leírtak szerint.
ALKOSD MEG ÖNMAGAD

Sikeres feliratkozás!

Gratulálok és üdv a belső körben!

Az első e-mail perceken belül meg kell hogy érkezzen a megadott e-mail címedre. Kérlek olvasd át. Szükség esetén nézd meg a promóciók/spam és hasonló mappákat is.